20 Huiswerktips

20 tips om huiswerk te maken

 

Klaar met school, heerlijk! Lekker thuis doen waar je zin in hebt. Maar wacht, wat is dat? Huiswerk? Dan maar weer een paar uur bezig, om vervolgens meteen in slaap te vallen, klaar voor de volgende schooldag. Of toch niet? Effectiever huiswerk maken kan op verschillende manieren. Hier 25 tips waarmee jij beter aan de slag kan.

 

Begin goed, met een goed humeur!

Het is niet verstandig om geforceerd aan je huiswerk te beginnen. Dat wil zeggen, dat als je er helemaal geen zin in hebt. Wanneer dit het geval is, zal je namelijk sneller afgeleid raken. Hier door leer je de stof minder goed of zelfs verkeerd, wat er weer voor zorgt dat je er nog meer werk aan hebt op een later tijdstip. Het is dus soms verstandiger eerst iets leuks te doen, zodat je met een beter humeur kan beginnen.

 

Nette omgeving

Een omgeving met een hoop troep is niet handig wanneer je je concentreren wilt. Zorg er dus voor dat je bureau is opgeruimd en dat er zo min mogelijk overlast is van geluid of lawaai. Naast je werkplek, is het zo ook minder rommelig in je hoofd, waardoor leren veel effectiever gaat. Leg dus ook niet alles wat je nog moet leren op je bureau. Dit werkt niet motiverend.

 

Leid jezelf niet af

Leren in een stiller ruimte kan natuurlijk een beetje saai zijn. Dit werkt alleen vaak wel wat beter dan leren met muziek; voor je het weet ben je al wild aan het swingen en niet aan het studeren. Iets vergelijkbaars kan gebeuren wanneer je telefoon open en bloot in de buurt ligt. Voor je het weet ben je niet meer bezig met de stof, maar in gesprek met je makkers of flappy bird aan het doen ofzo.

 

Neem een pauze (of vijf)

Jezelf voor enkele uren opsluiten op je werkplek is natuurlijk ook niet optimaal voor je humeur en onderzoek wijst zelfs uit dat je na een bepaalde tijd niks meer opneemt. Om tijdverspilling te voorkomen, is het dus verstandig om af en toe (korte) pauzes te nemen. Hier door blijven je hersenen actief, en kun je fris bezig blijven. Kijk alleen wel uit dat je pauze je volledige bezigheid wordt.

 

Vat je huiswerk samen

Je bent vast doodgegooid met het motto "wie schrijft die blijft", maar dit is wel met een reden: Door samen te vatten leg je stof in principe uit aan jezelf, waardoor je het eigenlijk dubbel leert. Hier door blijft de informatie beter hangen, wat er weer voor zorgt dat je er uiteindelijk minder tijd in hoeft te steken.

 

Maak een planning

"Ik ga beginnen met het maken van huiswerk, maar waar start ik? Ik heb deze week nog geschiedenis, Frans en wiskunde. O jee, frans en geschiedenis zijn morgen al, maar ik had straks ook nog gamen op de planning." Door van te voren een schema of planning te maken van wanneer je bezig moet met het maken van huiswerk, voorkom je een hoop last- minutewerk en weet je dagelijks waar je aan toe bent. Dit scheelt een hoop getreuzel en tijd.

 

Zoek hulp

Je huiswerk niet helemaal snappen kan natuurlijk gebeuren. De les ging te snel, je lette niet op of de docent legt het niet helemaal duidelijk uit; dit kunnen hier allemaal redenen voor zijn. Gelukkig is er vast iemand in je omgeving die je kan helpen met onbegrijpelijke stof. Is dit niet het geval, dan is er altijd het internet nog, maar kijk wel uit dat je niet afgeleid raakt. Ook voor tentamens kun je hulp vragen, je ouders of broer/zus kan je wellicht helpen.

 

Beloon jezelf

Lange huiswerksessie gehad? Mooi! Tijd om iets leuks te gaan doen. Jezelf belonen kan op verschillende manieren, door bijvoorbeeld iets leuks te gaan doen, of bewaar een stuk chocola voor natijd. zo heb je een extra motivator, en iets om naar uit te kijken. Ook is het goed voor je hersenen om deze te ontspannen nadat deze hard bezig geweest zijn.

 

Weet dat je huiswerk hebt en begin op tijd

Weten dat je huiswerk hebt is het begin van huiswerk maken en zo wordt voorkomen dat je op school loopt te stressen omdat je niks hebt gedaan. Het is dan ook handig dit goed te noteren van tevoren en er hier alvast een begin mee te maken. Schrijf aantekeningen op en let goed op in de les. Zo hoef je thuis niet weer alles op te zoeken en loop je er makkelijker doorheen.

 

Werk niet hard, maar werk slim

Wanneer je eerst de huiswerkvragen doorleest, weet je al waar je op moet letten wanneer je de stof doorleest. De antwoorden van vragen zijn soms direct te halen uit latere vragen of uit de tekst zelf. Op deze manier kun je veel efficiënter bezig.

 

Leer geen talen achter elkaar aan

Huiswerk voor meerdere talen? Dit kun je beter niet direct achter elkaar aan doen. Dit kan voor verwarring zorgen, vooral als het gaat om het leren van woordenlijsten. Veel talen hebben een overlap met elkaar, wat het extra moeilijk maakt ze uit elkaar te houden. Doe dit dus beter niet op de zelfde dag, of in ieder geval met een vak er tussen.

 

Wacht met overhoren

Als je hebt geleerd en je wilt overhoord worden, is het verstandig om even een uurtje te wachten. Op deze manier kunnen je hersenen uitrusten en verwerken wat je hebt geleerd. Hierdoor onthoud je de stof beter, wat weer scheelt in stress van het niet goed doen bij de overhoring.

 

Niet beginnen wanneer je honger hebt

Van alle afleidingen die je kan hebben onder het leren, is een knorrende maag misschien wel de meest vervelende. Deze constante ergernis zorgt voor afleiding, waardoor er minder blijft hangen. Eet dus eerst een broodje of iets dergelijks voor je begint.

 

Frisse lucht is belangrijk

Is er te weinig zuurstof in de ruimte waar je in leert? Dit merk je snel; je wordt sloom en je concentratie zakt snel weg. Een raampje open in de ruimte waar je bezig bent helpt al een hele hoop.

 

Leer Hardop

Leer je woorden of een tekst? Lees het hardop voor aan jezelf; op deze manier leer je met meer zintuigen, waardoor je de stof beter onthoudt. Kijk alleen wel uit dat er geen mensen in je buurt ook aan het studeren zijn!

 

Vertel aan je omgeving wat je doet

"Kun je even de vaat doen?" of "zou je met de hond uit kunnen?" Extreem irritant als je net lekker bezig bent. Geef voor je bezig gaat aan de mensen om je heen aan wat je gaat doen. Zo wordt je (hopelijk) niet gestoord tijdens het leren en kun je lekker door in je leerflow.

 

Begin op tijd met leren

JE HEBT MORGEN EEN TENTAMEN!! NIKS GELEERD!? STRESS! Dit kan je bekend voorkomen, en kun je beter voorkomen. Gestrest vlak van tevoren woordjes in je hoofd proberen te stampen werkt niet goed. Door het gebrek aan herhaling en het discomfort onder het leren onthoud je de stof niet goed. Begin dus op tijd met leren, om dit uit de weg te gaan.

 

Controleer jezelf

Kijk uit met wat je leert. Als je dingen verkeerd opschrijft of samenvat, is dit vaak schadelijker dan het niet te leren. Hier naast ben je zo lang bezig met iets waar je minder dan niks aan hebt. Hartstikke zonde!

 

Maak je huiswerk!

Logisch natuurlijk maar er zit nog een groot deel aan het maken van je huiswerk: je herhaalt de stof voor jezelf.  Hierdoor ben je uiteindelijk minder lang bezig met leren en krijg je ook geen problemen op school.

 

Begin met het moeilijkste, eindig makkelijk

Als je meteen de drempel neemt om moeilijk te beginnen is het in ieder geval achter de rug. De stap om hier na makkelijkere dingen te maken is kleiner, en je hebt minder moeilijk werk om tegenop te kijken, waardoor je lekker rustig door kan.

 

Er zijn dus genoeg opties om het maken van huiswerk minder vervelend te maken. Heb je zelf nog goede tips voor het maken van huiswerk? Neem dan contact op met ons.