Balans tussen school en vrije tijd

Zo houdt je balans tussen school en vrije tijd

Studeren kost veel tijd. Dit was altijd al het geval, maar nu kan het al helemaal zeeën van tijd kosten nu de lijn tussen school en privé dunner is dan ooit tevoren. Wanneer je nu namelijk thuis in een teams of zoom meeting les hebt blijf je in de zelfde sfeer hangen wanneer deze voorbij is, je hoeft niet meer naar buiten of iets dergelijks. Hierdoor gebruik je zowel je vrije tijd als je schooltijd minder efficiënt. Deze tips gaan je helpen met een hogere productiviteit en een fijnere vrije tijd.

Plannen is het halve werk

Met school gerelateerde zaken komt het vaak voor; een goede planning is het halve werk. Hier door plan je automatisch ook voor zaken buiten school om. Op deze manier weet je meteen wanneer je bezig kan met leuke dingen en hoef je niet alles van het weekend en toevallige doordeweekse avonden te laten afhangen. Plan bijvoorbeeld random een uurtje in de middag in voor vrije tijd; zo zit je ook niet de hele tijd met je schoolwerk in je achterhoofd. Zo kun je bijvoorbeeld even lekker gamen of wandelen zonder stress of school in je achterhoofd.

Begin de dag goed

Je ritme verliezen door alles vanuit dezelfde kamer te doen is makkelijk; je blijft tot het laatste moment in bed liggen, smeert een boterham terwijl de les begint en stapt dan in je trainingsbroek de les in. Door deze routine, of beter gezegd, het gebrek hieraan, mis je toch wel een belangrijk deel van je dag. Hierom is het behouden van een ochtendritme erg belangrijk, zodat je een productieve dag kan hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een lekker stukje wandelen of fietsen. Als je er van houdt kun je zelfs een lekker ontbijtje maken 's ochtends. Zo ben je fris en fruitig voor de les begint en kun je lekker aan de slag.

Pomodoro

Wanneer je je bezighoudt met een planning, is het natuurlijk ook fijn als je de tijd neemt jezelf te belonen voor het werk wat je hebt verzet, of voor het goed houden aan je planning. Er is een methode die dit ondersteund, genaamd de pomodoro methode. Dit houdt in dat je elke 25 minuten een korte pauze neemt van 5 minuten. Dit doe je vier keer, waarna je een langere pauze neemt. Het idee van deze manier van werken is dat je langer gefocust te werk kan. De pomodoro methode is echter niet voor iedereen weggelegd; prematuur stoppen met werken is niet altijd makkelijk te doen omdat de taak nog lang niet af is. Het is echter wel lekker om je hersenen hiermee wat meer rust te geven.

Studieruimte in huis

Studeren in de zelfde ruimte waar je slaapt is niet verstandig. Je brein associeert de ruimte waar je studeert dan met studeren in plaats van met slapen en andersom, waardoor je je niet goed kan focussen, of je juist niet lekker in slaap kan komen in de avond. Als je geen kamer over hebt, kun je ook voordat je met school begint alles wat je nodig hebben gaat op je bureau klaarleggen, waardoor je niet de hele tijd heen en weer hoeft te lopen, wat weer scheelt in afleiding. Wanneer je klaar bent ruim je je spullen weer op, dan is de werkdag klaar voor de dag. Nu kun je lekker relaxen.

Klaar om aan de slag te gaan?